Whatever the question,
community is the answer
Margaret Wheatley

Haakjeswerk, het geheime ambachtswerk van een community builder

Community building volgens de principes van #ABCD is een ambacht, een handwerk waarmee je gemeenschapskracht kunt versterken in buurten en wijken. Kenmerken van een ambacht zijn volgens socioloog Richard Sennet onder meer: toewijding, flexibiliteit, traagheid, liefde voor details. Voor een communitybuilder komen daar vaardigheden bij zoals accepteren van toeval, kunnen omgaan met onbeheersbare zaken en materiële beperkingen, frustraties uithouden, coulantie en verdraagzaamheid, waarderen van verschillen.  

Of je nou als bewoner of als professional aan de slag bent als community builder, je hebt bij het bouwen aan gemeenschapskracht altijd haakjes nodig die je helpen om een volgende stap te zetten. 
En gelukkig zijn die haakjes er altijd en overal. Je moet ze alleen doorhebben om ze te kunnen zien weten we van Cruyff.

Haakjeswerk is trouwens net zo min een methode als de rest van community building. Haakjeswerk is het geheime ambachtwerk van community building. Wat ja altijd en overal doet. Officieel heet dat assetmappen. Maar voordat je het weet, wordt dat weer een project en excelsheet-werk, een match van vraag en aanbod. En daar zijn we niet voor op aarde, toch?

Dus, ga lekker met elkaar haken in de buurt, of je nou community builder bent of niet. En om dat nog leuker en makkelijker te maken, hebben Ingrid Nierop van INKpwr tekenservice en ik een #Haakjeswiel gemaakt. Waarmee je misschien weer meer haakjes ziet dan eerst.

Je werk projectmatig organiseren, hoeft nu ook niet meer. Want een haakjeswiel draait lekker rond, je bent dus nooit klaar met haken. Wat een geluk, hé? Gewoon inhaken op wie en wat je zoal tegenkomt. Lekker traag, met veel liefde voor details.