Whatever the question,
community is the answer
Margaret Wheatley

Workshop

Workshop 'De energieke samenleving versterken door overheidsparticipatie. Hoe publieke instituten kunnen floreren in de netwerksamenleving’ tijdens het ‘Festival der Bestuurskunde’ op 28 februari 2013.

Onder de vlag van Kracht in Nederland organiseren Birgit Oelkers (Plan & Aanpak) en Marije van den Berg (Whiteboxing) deze workshop over de nieuwe verhoudingen van publieke instituties als deelnemers van de energieke netwerksamenleving.

Sociale innovatie ontstaat niet in publieke instituten, maar in de samenleving. Op talloze plekken in Nederland en daarbuiten ontdekken mensen dat de democratische samenleving echt bij henzelf en hun omgeving begint. Het netwerk Kracht in Nederland (www.krachtinnl.nl) zet maatschappelijke veerkracht op de kaart en laat zien wat er allemaal is: initiatieven op het gebied van groen en duurzaamheid, over lokale economie, over ruimtelijke ordening en verkeer, over zorg en veiligheid. Veel van deze initiatieven zijn ongeordend, creatief en chaotisch. En het zijn er ongehoord veel.

In deze workshop gaan we in op de nieuwe verhoudingen en de rol van publieke instituties als deelnemer van de energieke netwerksamenleving. Met vragen zoals:

  • Hoe kan ik me als overheid verhouden tot deze energie, hoe kan mij met maatschappelijke initiatieven verbinden, wat hebben ze van mij, de overheid, nodig?
  • Hoe maak ik ruimte voor de democratische samenleving?’

We spreken dan van overheidsparticipatie, niet van burgerparticipatie. Niet beheersen, noch regisseren, maar meedoen als partner. Dat vraagt niet om nieuwe procedures, maar om een nieuw DNA. Om open spaces in plaats van ‘burgerlosloopgebieden’.

We verkennen in de workshop de denkbeelden én de ogenschijnlijke dilemma’s van loslaten en regisseren, bestuurskracht en burgerkracht, van proces versus inhoud. We wisselen uit over de handelingsperspectieven van bestuurders, ambtenaren en wetenschappers om zich te verhouden tot de netwerksamenleving en om nieuwe vormen van bestuurskracht te ontwikkelen.