Over Plan en Aanpak

Sinds 18 jaar ben ik de drijvende kracht achter Plan & Aanpak. Als sociaal ondernemer en communitybuilder, als procesbegeleider en  trainer, gangmaker en strategische kartrekker. Ik pak de rol die nodig is om mensen, talenten, dromen en acties met elkaar te verbinden.
Ben ook altijd in voor een aanpak zonder plan, voor wilde plannen met een onverwachtse aanpak. Mijn handelsmerk? Samen doen, community building, aansluiten bij wat er al is, de weg van de kleine stappen: 'kai-zen' (je kunt het ook ambachtelijk ploeteren en poetsen noemen). 

Wat ik het leukst vind: vonken, mensen enthousiast maken, creatieve linken leggen en matches maken waar mensen energie van krijgen en waar ze mee verder kunnen. Lees hier meer over mijn manier van werken 

In actie  Je ziet ze pas als je ze doorhebt... knooppunten voor maatschappelijke initiatieven

Je ziet ze pas als je ze doorhebt... knooppunten voor maatschappelijke initiatieven

 

Knooppunten voor maatschappelijk initiatief zijn plekken waar je terecht kunt als je ondersteuning zoekt voor jouw idee of initiatief. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar vaak niet makkelijk te vinden. De mensen achter de knooppunten zorgen voor de nodige groeistof voor maatschappelijke initiatieven maar krijgen die zelf vaak maar mondjesmaat. Stichting Greenwish en Plan & Aanpak gingen in opdracht van BZK op zoek naar welke groeistof de knooppunten zelf nodig hebben om beter te kunnen gedijen. In ons verkenningsrapport lees je wat we zoal tegenkwamen en gevonden hebben.  

Tijdens de verkenning kwamen we er ook achter dat interculturele initiatievenknooppunten via de gebaande paden niet makkelijk te vinden zijn. We vroegen Mellouki Cadat – bewoner van de Indische buurt, communitybuilder, knooppuntmaker en sociaal adviseur - naar het ontstaan, de kenmerken en de werkwijze van de Indische Buurtcommunities. 

Deze communities zijn een kleurrijk geheel aan culturen, netwerken, initiatieven … en ze beschikken over fantastische initiatievenknooppunten. In dit interview geeft Mellouki een kijkje in de keuken van de werkwijze van ‘zijn’ interculturele knooppunten. Ook vertelt hij wat volgens hem krachtige groeistof is voor het laten ontstaan van interculturele knooppunten. 

 

Op de agenda

1 juni 2018, 10-17 uur
ABCD-Popeldag
Schiedam, Buurtwerkplaats De Buren 

24 nov 2017, 10.30-15.30 uur
FLATUP in Diemen, Rode Kruislaan. Community building als motor voor meer reuring en saamhorigheid.  

28 nov 2016,15.30-19 uur
MeetUp Pakhuis de Zwijger: WIJ ZIJN DE BUURT - Verbinden informele en formele zorg

13 oktober 2016, 15.30-19 u
Gewoon Bijzonder Festival  
 Ervaringen en indrukken van een jaar community building in wooncomplexen van ouderen

19 april 2016, Amsterdam

ABCD-Popelmiddag 
Een middag met verhalen, ervaringen en praktijken van community builders

18 april 2016, Amsterdam 
Een internationaal etentje over community building en inclusieve buurten

6 november. Amsterdam

Burgers, buitenlui en beleidsmakers. Conferentie Sociale Vraagstukken en Erop Af.   
Workshop over een nieuwe verstandhouding tussen bewoners en sociale professionals 

2 november. Zwolle
Regiobijeenkomst wonen/zorg van BZK/VWS/VNG. Workshop 
'Community building als veranderstrategie van management en besturen' 

8/9 oktober. Den Bosch
Krachtproef: hét festival van en door opbouwwerkers die hun vak opnieuw willen uitvinden met een workshop over communitybuilding  

2 september 2015. Baarn
Workshop gemeenteraad: 'Omgaan met maatschappelijke initiatieven'

19 augustus 2015
Zomerschool InHolland: Training community building  
in de praktijk: 

1 juli 2015, 10-12.30 uur
De landingsplaats van de 10de RollingStone was bij Doen & Laten in Utrecht met als thema 'Van cliënt naar communitybuilder'. Lees hier het journaal van de bijeenkomst

20 april 2015

'Lokaal sociaal ondernemen met de gemeente'. Een Sallandse bijeenkomst over praktijkvoorbeelden voor nieuwe samenwerking vanuit de 3D's. Georganiseerd door Publieke Versnellers, Plan & Aanpak, Stimuland en BZK.  

7 april 

Workshop 'Het echte kantelen moet nog beginnen' op het VNG-congres over sociale wijkteams 'Toegang tot zorg/ondersteuning'. Fieke Walgreen heeft een impressie van de workshop geschreven. 

25 maart 

Workshop 'Radicaal kantelen, community-building in serviceflats voor ouderen' tijdens Parade 'Vitaliteit ontmoet Kwetsbaarheid'. van Birgit Oelkers en Stef Spigt/Amstelring.  

12 februari 2015
Een bijeenkomst over Groeistof voor maatschappelijk initiatief. Lees hier het verslag.  

In Actie