Whatever the question,
community is the answer
Margaret Wheatley

Wooncoop De BinnenHaven Almere

Vier jaar geleden wonnen Peter van Assche, architect en eigenaar bureau Sla en Bart Lammers, zorgfilosoof, samen met een aantal anderen de prijsvraag 'Who Cares', georganiseerd door de toenmalige rijksbouwmeester Floris van Alkemade.  Ze wonnen die prijsvraag met een concept voor de bouw van een modern hofje in Almere Haven, waar sociale en fysieke duurzaamheid, samenredzaamheid en zelfstandig wonen hand in hand gaan.

Twee jaar geleden is de wooncoop onder de naam De BinnenHaven opgericht, maar het hofje met zo'n 90 woningen is nog steeds niet gebouwd. Iedereen is enthousiast, er zijn meer dan 20 actieve leden en een lijst met 70 geinteresseerden, maar bottleneck is de gronduitgifte: een wooncoop zoals de BinnenHaven past niet in het grondprijzenbeleid van de gemeente Almere. Wat wel kan, is van het project een experiment maken, zodat een uitzondering op het grondbeleid mogelijk wordt. Nu is het wachten op de gemeenteraadsverkiezingen en de agendering van De BinnenHaven als experiment voor de nieuwe gemeenteraad.  

Sinds twee jaar ben ik als community builder aan de initiatiefgroep van De BinnenHaven verbonden, een boeiend proces met super gedreven mensen. Ondanks de tegenslagen en het wachten op groen licht van de gemeente, groeit de gemeenschap gestaag. Meer info over dit bijzondere project, de eerste wooncooperatie in Almere vind je hier: https://debinnenhavenalmere.nl/