Whatever the question,
community is the answer
Margaret Wheatley

Gemeenschapsgericht Leiderschap: 'Geweldige bibliotheken bouwen communities'

Slechte bibliotheken bouwen aan een boekencollectie, goede bibliotheken aan een goede dienstverlening en  geweldige bibliotheken bouwen communities (David Lankes). “Dat moet ons nieuwe DNA worden!”

Voor wie het nog niet weet: in bibliotheekland is de afgelopen jaren een revolutie gaande. Het lijkt heel basaal, maar heeft enorme impact op buurten en lokale gemeenschappen als deze ontwikkeling doorzet. Het gaat om de herontdekking van de bieb als community center, van boekentempel naar een plek waar je komt omdat je je daar thuis voelt, die je deelt met anderen, die ook een beetje van jouw lokale gemeenschap is. Waar je samenkomt met je brei- en boekenclub, waar je als jongere samen gaat gamen. Waar je je buren treft voor een potje biljarten of om te repeteren. Waar medewerkers te vinden zijn die samen met jou en je buren een hoorspel maken van levensverhalen.
  
Er ontstaat een nieuwe generatie bibliotheken, die van de boeken én van de community zijn, van kennis delen én cultuur. Onlangs maakte ik bij Avicenna, Academie voor Leiderschap, kennis met twee bevlogen voorlopers van deze bibliotheken nieuwe stijl: Erna Winters, directeur ABC-Huis in Alkmaar (bibliotheek en Centrum voor de Kunsten) en Jacqueline Roelofs, directeur-bestuurder Graafschap Bibliotheken. Ik heb hen geïnterviewd over hun visie op gemeenschapsgericht werken en –leiderschap en hoe dat er in de praktijk eruit ziet, welke omslag het van hun organisaties vraagt. 
Zoals gebruikelijk in de reeks ‘Gemeenschapsgericht leiderschap’ is ook dit artikel een long read.